14 rodzajów diet z dziewięcioma wariantami modyfikacji przewiduje skierowany do konsultacji projekt rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia ws. standardów żywienia pacjentów szpitali. Posiłki mają być dostosowywane do ich potrzeb zdrowotnych, ale również do przekonań światopoglądowych takich jak np. wegetarianizmem.
Jak poinformował resort zdrowia, celem nowych regulacji jest zapewnienie pacjentom zdrowych, odpowiednio zbilansowanych, dostosowanych do stanu zdrowia posiłków - przygotowywanych zgodnie z aktualną wiedzą medyczną i zasadami dietetyki. Projekt rozporządzenia został opublikowany na stronach RCL.
„Odpowiednie żywienie pacjentów w szpitalu to nie dodatek, lecz integralna część procesu leczenia. Dobrze odżywiony pacjent szybciej wraca do zdrowia, rzadziej doświadcza powikłań i krócej przebywa w szpitalu. To przekłada się nie tylko na lepszy stan fizyczny i psychiczny pacjentów, ale również na obniżenie całkowitych kosztów leczenia” – zaznaczył resort zdrowia w komunikacie.
Projektowane przepisy określą m.in.: jednolitą nomenklaturę i kody diet szpitalnych; charakterystykę diet dla dorosłych, dzieci, młodzieży oraz kobiet w ciąży i karmiących; wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych dla poszczególnych diet; szczegółowe wymagania dotyczące wartości energetycznej i odżywczej posiłków.
Zgodnie z zapisami projektu regulacji posiłki będą przygotowywane w oparciu o jadłospisy opracowane przez dietetyków, a lekarze po ewentualnej konsultacji z dietetykiem decydować będą o rodzaju i czasie trwania diety oraz jej ewentualnych modyfikacjach. Dieta ma być nie tylko dostosowywana do potrzeb zdrowotnych pacjenta, ale również – jeśli pozwoli na to jego stan zdrowia – do jego przekonań światopoglądowych (np. wybory związane z wegetarianizmem).
Projekt rozporządzenia przewiduje, że szpitale będą zobowiązane do regularnej weryfikacji jakości posiłków poprzez okresowe badania laboratoryjne oraz zbieranie opinii pacjentów. Każdy podmiot leczniczy będzie też musiał utworzyć zakładkę „Żywienie dla zdrowia” na swojej stronie internetowej. Mają tam być publikowane: stosowane jadłospisy, wyniki badań laboratoryjnych oraz materiały edukacyjne oparte na rzetelnej wiedzy naukowej. Zakładka będzie również musiała umożliwiać pacjentom zgłaszanie uwag dotyczących żywienia w placówce.
Nowe przepisy będą dotyczyć także żywienia w szpitalu realizowanego przez firmy cateringowe. Będzie to oznaczać konieczność dostosowania ofert i umów do standardów wynikających z rozporządzenia.
mam/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz