Zamknij

Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej

20:36, 07.01.2025 Aktualizacja: 20:40, 07.01.2025
Skomentuj UMWM, For. Grażyna Gregorczyk UMWM, For. Grażyna Gregorczyk

Ruszył Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej. Zdjęcia tradycyjnych potraw, produktów i napojów z regionu można przesyłać do 31 marca. Jest o co walczyć. Na laureatów czekają nagrody o wartości 40 tys. zł.

Mazowsze może pochwalić się wieloma produktami tradycyjnymi. Wśród nich są m.in. fafernuchy, pańska skórka, sójka mazowiecka, jabłka grójeckie, papryka przytycka, miód kurpiowski, syrop z mniszka z Puszczy Mariańskiej, piwo kozicowe czy ser kozi twarogowy z Cegłowa. Obecnie na Liście Produktów Tradycyjnych z województwa mazowieckiego znajduje się już 170 produktów i potraw. Kolejne ponad 240 smakołyków zostało nagrodzonych w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.

Janina Ewa Orzełowska, członkini zarządu województwa mazowieckiego, zwraca uwagę na to, że warto bliżej poznać dziedzictwo kulinarne Mazowsza. – Obszary wiejskie to ponad 93 proc. powierzchni województwa, więc rolnictwo jest bardzo ważnym sektorem mazowieckiej gospodarki. Dbamy o to, aby promować lokalną i regionalną żywność. Prezentujemy nasze produkty na międzynarodowych targach, podczas licznych wydarzeń i imprez folklorystycznych. Wspieramy m.in. producentów żywności czy koła gospodyń wiejskich. Organizujemy konkursy, w tym o Laur Marszałka czy na najlepsze sery zagrodowe wytwarzane na Mazowszu.

Kuchnia regionalna jest także głównym tematem Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej. Zdjęcia można nadsyłać w dwóch kategoriach:

  • Lista Produktów Tradycyjnych”, w której można zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy, produktu lub napoju wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza; 
  • Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego”, w której można zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia produktu lub napoju nagrodzonego Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego.

Zgłoszenia należy przesłać drogą elektroniczną na adres e-mail [email protected] lub za pomocą elektronicznej skrzynki podawczej ePUAP do 31 marca 2025 r.

Regulamin, formularz i szczegółowe informacje są dostępne na stronie internetowej i pod numerem tel.: 22 59 79 140.

 

 

 

 

(Marta Milewska/UMWM)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%