Ruszył Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej. Zdjęcia tradycyjnych potraw, produktów i napojów z regionu można przesyłać do 31 marca. Jest o co walczyć. Na laureatów czekają nagrody o wartości 40 tys. zł.
Mazowsze może pochwalić się wieloma produktami tradycyjnymi. Wśród nich są m.in. fafernuchy, pańska skórka, sójka mazowiecka, jabłka grójeckie, papryka przytycka, miód kurpiowski, syrop z mniszka z Puszczy Mariańskiej, piwo kozicowe czy ser kozi twarogowy z Cegłowa. Obecnie na Liście Produktów Tradycyjnych z województwa mazowieckiego znajduje się już 170 produktów i potraw. Kolejne ponad 240 smakołyków zostało nagrodzonych w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.
Janina Ewa Orzełowska, członkini zarządu województwa mazowieckiego, zwraca uwagę na to, że warto bliżej poznać dziedzictwo kulinarne Mazowsza. – Obszary wiejskie to ponad 93 proc. powierzchni województwa, więc rolnictwo jest bardzo ważnym sektorem mazowieckiej gospodarki. Dbamy o to, aby promować lokalną i regionalną żywność. Prezentujemy nasze produkty na międzynarodowych targach, podczas licznych wydarzeń i imprez folklorystycznych. Wspieramy m.in. producentów żywności czy koła gospodyń wiejskich. Organizujemy konkursy, w tym o Laur Marszałka czy na najlepsze sery zagrodowe wytwarzane na Mazowszu.
Kuchnia regionalna jest także głównym tematem Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej. Zdjęcia można nadsyłać w dwóch kategoriach:
Zgłoszenia należy przesłać drogą elektroniczną na adres e-mail [email protected] lub za pomocą elektronicznej skrzynki podawczej ePUAP do 31 marca 2025 r.
Regulamin, formularz i szczegółowe informacje są dostępne na stronie internetowej i pod numerem tel.: 22 59 79 140.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz